Klockan är 07,30. Solen går röd upp över Öland. Morgnarnas olika skiftningar i ljus, väder och vind ser jag inte lika tydligt nu som när jag cyklade till sjutåget varje morgon. Det är en nackdel med pensionärslivet men någon kommer att säga att det går väl bra att cykla ut på morgnarna nu med ...
Sedan många år inleder min rotaryklubb veckans möte i Kalmar Domkyrka. Den tog på sin tid lång tid att bygga (1660 - 1703) men står stadigt och majestätiskt kvar på vårt vackra barocktorg, Stortorget. De första åren som klubben juletid var i kyrkan kunde vi till och med äta julgröt längst bak, pengarna gick till kyrkans stödverksamhet. Att sitta i denna lokal och äta gröt var andäktigt.
När jag nu skriver ordet andäktigt tänker jag på det enda tillfället annars jag känt så. Var ensam i Beijing och åt i en vanlig större matsal. Vid bordet satte sig tre män, vi försökte prata och fick faktist till en kommunikation. Så kom soppan in och dessa tre män tystnade och åt helt koncentrerat. Jag såg bilden av hur viktig mat är för de som arbetar och där pengarna knappt klarar livet. Det var andakt. I vår tid och i vårt land handlar det mer om aktning för tidigare människors tro när vi påverkas, inte att maten är helig. Det finns, kom jag på, en annan bild av andäktighet inför maten; när en mor ser på sitt ammande barn och barnets ögon talar om full tillit.
Vi fick höra härlig orgelmusik av en 80-årig kantor. Hon över varje jag och är mycket skicklig
Alla kyrkor har förresten inte haft orgel särskilt länge. I Mora sjöng allmänheten med en försångare och när utombys frågade varför de inte hade någon orgel gavs svaret "
int behöv i nån orgla, i ä orglar sjov". Så här står det i Wikipedia:
Dessutom saknade många landsbygdskyrkor orgel; exempelvis Mora kyrka fick sin första orgel så sent som 1913. ..... Klockaren eller någon annan duktig sångare hade därför som uppgift att leda sången genom att vara försångare, och detta ökade möjligheten till lokala variationer.Också vi fick sjunga de gamla, fina julsångerna som Gläns över sjö och strand och När juldags-morgon glimmar innan vi gick till vårt vanliga ställe för frukost. Innan dess läste vår medlem Lage följande som vi kan tänka på:
Sjung en visa
Ser du bara natt onkring dig,
tänd ett ljus!
Sjung en visa för de många
som gått vilse!
Ser du bara ljus omkring dig,
ängslas ej!
Har du lätt för att bli bländad,
sänk blott blicken!
Kanske i ett större mörker
skall du finna, vad du söker,
kanske i ditt eget hjärta
skall du hitta hem.
Ser du vägen, ser du målet.
Var dig själv!
Sjung en visa för de många
som gått vilse!
Så cyklade jag upplyst hem i pudret nysnö, passerade vår grönsakshandlare -ett toppstölle 200 meter hemifrån- för att köpa många kilo potatis. Vi ska göra Janssons frestelse och potatis ska vi ha till andra rätter i julhelgen som revbenspäll, lutfisk och inte minst juldagens kalkonmiddag. Då kommer Barbros släkt; bror Björn med hustru Inger, barnen Helene (ev med dotter Bea), Anne, Magnus med sambo Hanna o dotter Elsa. Ev. kommer också Ingers syster Gerd och förhoppningsvis min syster Ulla-Britt.
I övrigt blir det lugn helg på tu man hand. Stefan och Xiaojing är i Beijing och Mattias och Linnea, med barnen Dagny, Fridolf och Gertrud har visserligen kommit närmare, Halmstad i st f Umeå, men som helgen ligger med julafton på måndag och jobb (för Barbro) redan på torsdag blev det svårt att få till ett halmstadbesök om vi skulle ha kalkonmiddagen. Dessutom vill de ju också hälsa på Linneas föräldrar o syskon. Barbro o jag kommer i stället att åka dit första januariveckan. Våra julklappar till barnbarnen (barnen får inga) är klara och sändes med Bilgods. det var billigare än posten och de var framme nästa dag efter lunch! På paketen till de två äldsta är det julrim, undrar om det funkar (med föräldrahjälp)? Det är kanske roligare att skriva rim än att försöka klura när man är liten.